czwartek, 8 grudnia 2016

Ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną

Cześć! Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyszne i całkiem proste ciasto do popołudniowej kawki.


Składniki

Ciasto:

300 g mąki pszennej
350 g cukru
150 ml mleka
160 ml oleju
4 łyżki cacao
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przełożenie:

600-700 ml śmietany kremówki 30%
5 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
6 bananów (lub więcej)
sok z cytryny
czekolada deserowa


Jajka wbijamy do miski miksujemy aż zgęstnieją i zbieleją (ok.10 minut). 
Następnie cały czas miksując wlewamy mleko i olej.

 Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsiewamy do miski i dalej miksujemy. Następnie dodajemy cacao. Kiedy składniki ładnie się połączą wylewamy masę na wysmarowaną wcześniej i wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blaszkę i pieczemy przez ok. 40 minut w temp. 190 stopni. 

Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w kilku łyżkach gorącej wody. Odkładamy ją, aby wystygła. W tym czasie ubijamy na najwyższych obrotach miksera śmietanę kremówkę. Kiedy jest już sztywna to dodajemy do niej przestudzoną żelatynę oraz cukier puder i dokładnie łączymy te składniki z bitą śmietaną. 



Obrane banany kroimy wzdłuż a następnie na plasterki. Skrapiamy je sokiem z cytryny.

Wystudzone ciasto należy przekroić na 2 blaty. Na pierwszy blat nakładamy 1/4 bitej śmietany i połowę bananów, które przykrywamy znów 1/4 bitej śmietany.

Na to nakładamy drugi blat ciasto. Dajemy na niego resztę śmietany i układamy banany. Całość posypujemy pokrojoną czekoladą deserową i wkładamy na 2 godzinki do lodówki.




Powodzenia!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz